Acasa > Sfinti > Sfantul Apostol Andrei – ocrotitorul romanilor

Sfantul Apostol Andrei – ocrotitorul romanilor

despre sfantul apostol andrei viata Sfantul Apostol Andrei   ocrotitorul romanilorPe data de 30 noiembrie in fiecare an, crestinii ortodocsi si romano-catolici il praznuiesc, pe Sfantul Andrei, ocrotitorul Romaniei, deoarece a propovaduit crestinismul pe acest teritoriu si a botezat primii locuitori pe tarmul apusean al Marii Negre. Potrivit scrierilor, dupa porunca lui Iisus de a face cunoscuta Evanghelia in lume, lui Andrei, cel dintai chemat la apostolie, i-a revenit prin sorti si zona Marii Negre, el propovaduind crestinismul in Dobrogea, Macedonia, Tracia si Ţarigrad (Constantinopol). Apostolul a botezat greci si geto-daci din aceste teritorii si a hirotonit primii episcopi si preoti, asa cum facea Apostolul Pavel in calatoriile sale misionare. In felul acesta se explica faptul ca episcopia cea mai veche de pe teritoriul Romaniei este cea de la Tomis, Constanta de astazi.

Odata cu urcarea lui Decebal pe tronul Daciei, raporturile cu Roma s-au inrautatit. Sfantul Andrei a continuat sa converteasca la crestinism numerosi localnici. Un ecou negativ la curtea imperiala l-a avut puterea de convingere a Sfantului Apostol asupra surorii lui Egheat, Maximilia. Personaj influent, Egheat era numit marele persecutor al crestinilor iar convertirea surorii lui la crestinism a fost considerata un afront la adresa celor care se inchinau in fata idolilor.

Numele Andrei deriva din grecescul Andreas, care inseamna „viteaz”, „barbatesc”. Acesta este un nume grecesc, desi Sfantul Apostol Andrei era iudeu.

Razbunarea lui a fost crunta. Sf. Apostol Andrei a fost pironit pe crucea pe care o purta cu sine, in forma de X. In timpul supliciului, s-a starnit o mare furtuna, care i-a izgonit pe cei care asistau la cumplita scena. La rugaciunea Sfantului Andrei, furtuna s-a potolit si martirul Andrei a trecut la cele vesnice in ziua de 30, anul 87 (dupa alte surse 97), la varsta de aproape 90 de ani.

Pe teritoriul tarii noastre au ramas semnele trecerii acestui sfant: locuinta din pestera situata pe Valea Casimcei, o alta in localitatea Basarabi-Murfatlar, renumita Fantana a Sfantului Apostol Andrei de la Manastirea Dervent, de numele careia se leaga numeroase minuni, dar si icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului pictata de Sfantul Apostol Luca, adusa de Sfantul Andrei si descoperita in Biserica Manastirii Namaiesti din judetul Arges.

Moastele Sfantului Andrei au fost aduse la Constantinopol si asezate in Biserica Sfintilor Apostoli in anul 357. In timpul Cruciadei a IV-a, Cardinalul Petru de Capua a dus moastele in Italia, in catedrala din Amalfi. In 1462, in timpul Papei Pius al II-lea, capul Sf. Andrei a fost dus la Roma. De aici, el a revenit in Patras, orasul martiriului sau.

Frate mai mic al Sfantului Apostol Simon, Petru, initiat din copilarie sa scrie si sa citeasca Legea si cartile profetilor, Sf. Apostol Andrei a fost un valoros martor la primele cruciade din istoria crestinismului. Scrierile sfinte istorisesc ca Sf. Andrei avea chemare spre intelegerea tainelor dumnezeiesti. Agerpres

Cititorii au mai cautat:

Ti-a placut? Atunci distribuie mai departe...


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

, , , ,

Comments:1

Leave a Reply
  1. Reply DANA POPA
    12/07/13

    Buna ziua. Am vb azi la telefon,de la Top Shop.Cand am juns acasa v-am admirat picturile-sunt minunate.Va salut si sa ne auzim cu bine.Baftaa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Mergi SUS